lördag, februari 16, 2008

Det är aldrig för sent...

Det var på tiden att någon får upp ögonen för sjuksköterskornas löner. För en tid sedan var det hot om storstrejk bland finska sjuksköterskor och jag tycker att vi skall göra samma sak. Jag skriver vi eftersom jag om några månader stolt kan räkna mig till yrkeskåren. Västerbottens landstingslöner ligger lågt, lägre än snittet i landet. Vårdförbundet har gjort ett uruselt arbete med att påverka sjuksköterskans lön och har sett sig bli omsprungen av kommunal. Kommunala fackförbundet har en utomordentlig förhandlingsteknik som vårdförbundet borde ta lärdom av.

Men det handlar inte endast om förhandlingsförmågan utan även om samhällets syn på sjuksköterskan. Under många år har yrket setts som ett kall, att kvinnan skall viga sitt liv åt att vårda andra människor. Det är och har alltid varit ett kvinnodominerat yrke där god omvårdnad är likvärdigt med kvinnlighet. Sedan fler kvinnor utbildat sig till läkare har löneutvecklingen stagnerat, på samma sätt har sjuksköterskelönerna aldrig ökat.

Med tanke på all uppmärksamhet som sjuksköterskelönerna har fått den senaste tiden har små små stjärnor tänts på den annars nattsvarta himlen. Förhoppningsvis kan jag få en lön som jag faktiskt är värd, och som motsvarar de arbetsuppgifter och det ansvar som jag kommer att ha.