tisdag, december 09, 2008

Appropå ranking

Högskoleminister Lars Leijonborg proklamerar, som jag skrivit tidigare, att de svenska lärosätena ska rankas i enlighet med amerikanska system. Karolinska Institutet rankades tvåa efter Handelshögskolan i Stockholm enligt de mått Leijonborg anser kvalitativa, publicerade i Fukus. I förra veckan framkom att Karolinska Institutet förlorade rätten att examinera sjuksköterskor. Ett tydligare bevis på svagheten i Leijonborgs rankingsystem kan knappast presenteras. Det kanske är dags att tänka till; Leijonborg - wake up and smell the coffeé!

onsdag, december 03, 2008

Vård, ingen självklarhet!

God vård till lika villkor säger lagen men hur ser verkligheten ut? Om jag, en singelkvinna i sina bästa år, bestämmer mig för att bli mor och inte finner krogsperma som ett alternativ kan välja provrörsbefruktning eller IVF (in vitro-fertilisering). Men det räcker inte med önskan om ett barn utan det gäller att man bor i rätt län. Bosätter jag mig i Jämtland kan jag få vänta upp till 6 år för ett försök och i andra landsting har jag möjligheten till 6 försök. Än värre möjligheterna om jag skulle låta bli den manliga gunsten och bli lesbisk. Då ska jag absolut inte bo i norrland, där minska möjligheterna till provrörsbefruktning och priserna stiger 400 gånger. Nä, det är nog billigare och framförallt snabbare att hitta ett fem-över-två-ragg.


Skulle jag vara i behov av vård bör jag inte bo i Jämtland eller Gävleborg, där får 50 % av patienterna vänta mer än de utlovade 90 dagarna innan de får behandling. Och inte bo i Norrbotten om en får träffa en specialist läkare. I dalarna fick endast 79 % av de som kontakta sjukvården möjlighet att träffa en läkare inom 7 dagar.


Om du vill ha god vård, eller vård över huvud taget se till att bosätta dig i rätt landsting, kanske till och med rätt land.

måndag, december 01, 2008

Skäms på er

Idag fyller Internationell AIDS dagen 20 år och DN, SvD, SR och andra medier negligerar att kommentera eller debattera det faktum att över 30 miljoner människor (varav 2,5 miljoner under 15 år) sakta dör av sjukdomen, att 2,5 miljoner insjuknade i HIV och att nästan lika många dog i AIDS. AIDS är slutfasen av en lång och svår infektionssjukdom, HIV, som ofta börjar med älskog, eller vid delning av nål, blodtransfusioner eller från mamma till barn vid födsel. Mediciner som bromsar in sjukdomen har forskats fram och finns på marknaden men distribueras sällan till de behövande. Läkare utan gränser skriver på sin hemsida att nio av tio barn med HIV inte har tillgång till livsuppehållande läkemedel.


För att bekämpa HIV/AIDS krävs en attack på bred front. Media har en viktig uppgift i kriget mot sjukdomen men sviker sitt ansvar. HIV/AIDS är inte av medialt intresse eftersom svenska folket inte är i direkt risk att smittas. Istället kan vi läsa om svenskar som efter några dagars spänning i Bangkok äntligen får beträda svensk mark igen, eller om svenska familjer som inte har råd att åka till fjällen på påsklovet. Media, ta ert ansvar för en gångs skull, hjälp oss bekämpa HIV/AIDS.