lördag, maj 24, 2008

En dålig medborgare?

Jag betalar ingen TV-licens, och skäms inte ett dugg för det. Anledningen är enkel, jag är student. Som student får jag varje vecka 1873 kronor, varav 1230 kronor är ett lån. Varje vecka betalar jag 779 kronor i hyra, 46 kronor för internet, telefonkostnaderna varierar men snittkostnaden är cirka 50 kronor per vecka, 79 kronor för träning. Genom lite addition och subtraktion blir det 919 kronor kvar varje vecka för mat, toalettartiklar, kurslitteratur och andra förnödenheter. I veckan minskade summan på mina disponibla medel från 919 kronor till 880. En man från radiotjänst ringde på dörren och uppmärksammade mig på att jag inte anmält TV-innehav. Jag bet i det sura äpplet och tog emot TV-licensräkningen som prackades på mig.

Erik Fichtelius dömde ut SVT och Evs Hamilton i en debattartikel i DN. Hamilton skicka en av sina undersåtar att förkasta Fichtelius åsikter. Av de 1230 kronor som jag lånar av staten varje månad betar jag tillbaka 39 kronor i form av TV-licens. För de 39 kronorna har jag nöjet att se produktioner som Andra Avenyn (hela tre gånger i veckan), psalmtoppen, melodifestivalen, naturnollorna, glasklart och Doreen 21.30.

Som ekonomisk delägare i Radiotjänst, och därmed SVT och SR anser jag mig berättigad att delta i diskussion och beslut om vad som ska sändas. Vilken aktieägare skulle köpa in sig i ett företag som tillverkar varor ingen vill ha och vars produktion han/hon inte har en möjlighet att påverka. SVT bör lyssna till sina ägare och ge dem vad de vill ha.

torsdag, maj 15, 2008

Höjden av ironi

Regeringen hänvisade till organisationsfriheten när de med gott omdöme upplöste kårobligatoriet, ingen skall tvingas in i en förening eller grupp. Nu har alliansen förlorat vettet igen och domderar ut budskapet ”obligatorisk a-kassa”. Hur tänkte de här?

söndag, maj 11, 2008

Brott och straff

Det är brist på åklagare i landet, kriminalvården är i ekonomisk kris och polisen kan inte samarbeta över regiongränser. Kriminalvårdschefen Lars Nylén förklarar i en artikel från Riksdag & Departement att interner bör friges efter halva strafftiden och att straffskalan ska sänkas för att öka genomströmningen på landets fängelser. Mannen som dödade den 10 årige Engla hade begåtts brott tidigare men pågrund av polisens oförmåga att samarbeta horizontelt över länsgränser har han gått fri. Brist på resurser inom åklagarmyndigheten har skapat en flaskhals vilket har lett till att ett stort antal förhandlingar fått ställas in. Den tidigare justitsieministern Thomas Bodström vill lösa problemet genom att polisen ska få möjligheten att döma i enklare fall. Det löser förvisso problemet med långa förhandlingstider och kötider till dombeslut men fängelserna kommer att bli överfulla och säkerheten riskeras.



Det är med andra ord en gynsam tid att begå brott i Sverige.

söndag, maj 04, 2008

Akt 2, scen 1

Att vara samhällsfarlig eller inte, det är frågan:
Är det ädlare att härda strejken ut
ett skymfligt ödes åsikter och ståndpunkter
eller ta till vapen mot ett hav av dåliga förslag,
och dräpa dem beslutsamt? Att få värde -
att få erkännande, intet mer, och tro att värdet
gör slut på arbetets värk, de slag och stötar
som sjuksköterskor har fått till arvdel - det vore
en nåd att stilla bedja om.

torsdag, maj 01, 2008

Fräls oss från ondo

… en familjepolitik som skapar valfrihet och rättvisa, som ger föräldrar makt att bestämma över sin egen tid med barnen. En politik som möjliggör ett fungerande familjeliv där barnen får den centrala plats de ska ha.

Citatet kan tyckas självklart och realistiskt, barn bör alltid komma i första hand. Texten är hämtad från Kristdemokraternas manifest om familjen. Det som i citatet ovan kan tyckas vara ett försök till omtanke för barnen får plötsligt en annan bild. Bakom orden döljer sig propagandan att barn endast kan få en central plats i det fungerande familjelivet om familjen består av barnets gifta biologiska mamma och pappa. Herr Alf Svensson och hans kollega herr Mikael Oscarsson skev i valborgsmässoaftonens upplaga av DN att mamma-pappa-barnfamiljen är en rättighet för barnen och en förutsättning för barnens framtida lycka, välgång och trygghet. Ironiskt nog är valborg dagen då de allra flesta ungdomar provar alkohol för första gången. Fulla ungdomar plockas upp av polisen oavsett om de kommer från en ”kärnfamilj” eller en familj.

Herrarna menar att begreppet ”kärnfamiljen” är ett ideal som regeringen bör följa eftersom barnen ”har rätt till sin naturliga närmiljö”. Regeringen uppmanas därför att låta sin politik genomsyras av ett mamma-pappa-barn perspektiv och att en handlingsplan skall upprättas för att stärka äktenskap och familjer. Måste säga att jag tycker att det är en lysande idé, för varför ska regeringen ägna sig åt triviala handlingsplaner inom krisberedskap, miljöpåverkan samt tillgång till utbildning och sjukvård när det är kärnfamiljen som är lösningen till allt ont på jorden. För att bistå regeringen har jag knåpat ihop några hållpunkter till en handlingsplan för kärnfamiljen:

  • Till varje såld Barbiedocka ska en Kendocka ingå.
  • För att tidigt lära sig sin plats i samhället ska alla flickor ska bära rosa och alla killar blått. Undantag kan göras om flickebarnet bär vit klänning och gossebarnet svart kostym.
  • Varje gång ett barn säger kärnfamilj, mamma-pappa-barn eller äktenskap ska de belönas med ett klickljud med hjälp av en klicker. En klicker är en plastdosa som ger ifrån sig ett klickljud när man trycker på den. Klickljudet i sig säger inte något för barnet i början, utan allra först måste vi lära barnet vad vi menar med ljudet, nämligen att klickljudet betyder: precis nu gjorde du rätt. På det sättet kan vi använda klickern till att belöna i exakt det ögonblick som barnet sagt rätt.
  • På förskolans promenader ska barnen gå två och två i led och en flicka och en pojke ska gå tillsammans, hand i hand. Under eftermiddagsvilan får, under inga omständigheter, barn av samma kön dela madrass eller säng.
  • Under mellanstadiets gymnastiktimmar skall altargång och brudvals tränas.
  • I de fall en kvinna och en man lever tillsammans i synd eller att de skiljer sig, ska de förlora rätten till vårdnadsbidrag och föräldraförsäkring.
  • Patent- och registreringsverket skall uppmana och sponsra svensk forskare att uppfinna en typ av glasögon så att barn endast kan se kärnfamiljer när de är utomhus.