lördag, juni 28, 2008

Varför Fredrik Westerlund borde ha lämnat folkpartiet för länge sedan

Under den senaste veckan har vänner och bloggkollegor till Fredrik Westerlund publicerat inlägg med rubriken ”Därför lämnar Fredrik Westerlund folkpartiet”. Jag vill gå steget längre och hävda att han borde ha lämnat partiet för länge sedan.

Jag tillhör den lilla skara människor som har känt Fredrik sen han hade stora framtänder, hockeyfrilla och glasögon som flaskbottnar. Efter att ha fostrats i ett rött hem blev den naturliga vägen att bli medlem i SSU. Som den drivande unge man Fredrik var packade han väskan och reste från tryggheten i Bastuträsk ut i världen och landade i Uppsala. Renskav, souvas och mammas hemmagjorda svartvinbärssaft byttes till gåsmiddagar med rödvin. Fredrik började studera statsvetenskap. Politiska teorier och demokratimodeller rusade runt i hans huvud lika ofta som en tonårspojke tänker på sex. Som den statsvetare han är lämnade han socialismen och för den mer attraktiva liberalismen. När studierna var klara gick resan vidare till hufvudstaden för att tjäna sitt land och bidra till statskassan. Fredrik började blogga, hans vassa tunga och starka åsikt gav börd och kändisskapet kom som ett brev på posten. Här var det dock något som gick snett. Fredrik började leka med stureplanscentern, använda lönen till dyra champagner, samt reser världen runt och bor på lyxiga hotell. Den enkla röda killen från norrland har blivit en djupblå jetsettare i Stockholm. En mors jämrande försök att skylla den kommande familjefattigdomen på sin sons svekfulla val att rösta på alliansen bet inte på den hårdhudade Fredrik som var fast besluten att rösta blåklint. Här tar mitt förstånd slut, varför väljer Fredrik den djupblåa klinten att lägga sin kraft och energi på när det finns så många människor som behöver hans hjälp och stöd att föra fram sin mening. Folkpartiet vars politik är lika gråblå och trist som dess tidigare ledare Herr Leionborg är motsatsen till Fredrik som är intellektuell, godhjärtad och har medmänsklighet.

Folkpartiet har åldrats som ett blaskigt tetra vin som inte ens de supglada tonåringarna ägnar någon uppmärksamhet. Kan någon egentligen vara förvånad att ett parti som vill kräva godkända svenska kunskaper för att asylsökande ska få stanna i Sverige röstar för FRA-lagen. Jag vill gratulera Fredrik som äntligen vaknat upp och sett vad vi andra dödliga statsvetare sett för länge sedan, nämligen att folkpartiet suger fett, det var på tiden.

lördag, juni 21, 2008

I proudly present de Svenska immigrationsmyndigheterna

En dansk man, bosatt och förvärvsarbetande i Sverige, träffade en vacker iransk kvinna. Tycke fattades och så småningom blommade kärleken. Två år senare föds en stark lite pojke och båda är lyckligare än någonsin. Lyckan varar inte länge, endast tre månader efter förlossningen får kvinnan och den lilla pojken veta att de ska utvisas från Sverige. Vardagen rammar för den danske mannen och den iranska kvinnan. Pojken som jorlar i barnvagnen anar inte att han ska lämna tryggheten i Sverige för landet i söder där hans mamma riskerar att bli straffad för att ha fått ett barn utom äktenskapet med en ickemuslimsk man. Mannen och kvinnan väntar på kvinnans identitetspapper från Iran i hopp om att kunna gifta sig. Men så fort papperen kommer till Sverige så ökar riskerna till en snabb utvisning av kvinnan och barnet.

tisdag, juni 17, 2008

FRA vs ITA

I kön till flygbussen skränar en man ut historien om det fantastiska Kina. ”Människor måste tvingas från deras hem om ett land ska utvecklas”. Har du hört talas om något som heter mänskliga rättigheter, svarar jag. Armarna svingas ut i en arrogant rörelse och från munnen kommer ”skämtar du, Sverige är en piss i havet i jämförelse med Kina, man kan inte kräva att en så stor nation som Kina ska ha mänskliga rättigheter.” Min replik: Sverige har kommit långt i arbetet med mänskliga rättigheter och vi bör ta vårt ansvar att hjälpa andra människor att få uppleva samma grad av frihet, svaras med ett hånskratt.

Jag är beredd att äta upp mina ord. Sverige hade kommit långt med de mänskliga rättigheterna men imorgon kan riksdagen besluta om ett sjumila kliv tillbaka i utvecklingen. Att läsa folkets e-post och att avlyssna deras telefoner i jakten på att hitta terrrormisstänkta är en skymf mot yttrandefriheten och ett intrång på varje individs integritet. Jag kan inte längre uttrycka mina tankar i brev till mina vänner, för tänk om det tolkas som uppvigling? Vem och hur kommer att avgöra vad som misstänks som terrorplaner?

Till FRA: Jag är inget stort fan av det Italienska fotbollslaget, när jag i e-post eller SMS skriver Krossa Italien menar jag inte att jag ska bomba Colosseum utan att jag vill att Italien förlorar EM.

Kolla in detta: Döda politiska karriärers sällskap, stoppa FRA lagen,

söndag, juni 08, 2008

Citat

Att vara annorlunda än andra är inte nödvändigtvis detsamma som att vara sämra än andra.
Ludwig Paneth (1886-1900)