onsdag, april 15, 2009

Differentierade matskatter smakar blä!

Att tro att fetman kan minska med en fettskatt är att håna alla som är normalviktiga. Danmark var först ut att instifta en dylik skatt och nu anser Ralph Hermansson på tidningen Riksdag och Departement att Sverige bör stå näst i kö. Under en kurs i folkhälsa sa en smått överviktig sjuksköterska, ”jag vet att socker är farligt för mig, men jag älskar glass och kommer fortsätt köpa det”. Ekvationen är inte svår, det som går in ska ut, och det är det som fetmadebatten måste handla om. Om sjuksköterskan äter en glass eller två är ar av föga betydelse om hon även motionerar och annars äter en sund kost. Nyligen rapporterade nyheterna att skolor inte har råd att inhandla varor till hemkunskapslektionerna och under de senaste åren har idrottstimmarna minskat för landets elever, och det är det, Ralph Hermansson, som du bör lägga din energi på. För många barn är skolan den plats där de har möjlighet att inta en portion mat och till rörelse. Därför måste bespisningen erbjuda hälsosam kost, och schemat inkludera bra hemkunskapsundervisning och idrott.

tisdag, april 07, 2009

Girighet vs global hälsa

Alla skulle haft en gnutta Bill Gates i sig, lite mera ge istället för ta, mindra egoistisk och mer utilitaristisk. Idag är det Världshälsodagen, årsdagen av Världs Hälsoorganisationen (WHO). Det är 51 år sedan WHO grundades med målet att skapa hälsa åt alla och målet är fortfarande långt ifrån uppnådda. Varje dag dör miljontals människor i sjukdomar som med lätta medel kan förhindra eller behandlas. Vad som sätter käppar i hjulet stavas P-E-N-G-A-R. Det är de fattiga människorna i världens låg- och medelinkomst länder som får lida. Få har tillgång till god sjukvård, läkemedel eller rent vatten. Det är ett höna-ägg förhållande, utan hälsa kan människor inte komma ur fattigdom men pengar kan hälsan inte finansieras. Utan hälsa stannar världen.


Etikern Peter Singer menar att det är omoraliskt att inte dela med sig av sina rikedomar och att vi åtminstone kan ge bort mellan 1 och 5 procent av våra inkomster till välgörenhet. I sin nya bok De liv du kan rädda debatterar han de ökade klyftorna mellan fattiga och rika och uppmanar varje enskild människa att ta sitt ansvar för att minska de ravinliknande klyftorna.


Det handlar inte om att avskaffa marknader och stoppa kapitalismen, utan om etik. Om agenterna på marknaden, kapitalisterna, agerade etiskt skulle hälften vara vunnet. Istället drivs marknaden av en girig elit som mer än gärna skonar sig på fattiga. Det handlar om allt från skyhöga bonusar till att ta ockerpriser för livsavgörande läkemedel. Det skrämmer mig när jag hör en bekant tala om vilka eventuella vinster han kan göra på mikrolån till fattiga kvinnor. Självcentrerad, egoistisk, egennyttig, egenkär, självupptagen eller altruistisk, vad väljer du?