söndag, maj 31, 2009

Mammor är värd att få överleva

Idag är det morsdag och 1 500 gravida eller nyblivna mammor kommer att dö, varav 99 procent i ett låginkomst land. Lejonparten av kvinnorna dör av komplikationer som kräver minimal behandling för överlevnad. Men det är viktigt att komma ihåg att det sällan är endast komplikationer som kräver liv utan en rad med brister i system och struktur. Det handlar om att kvinnor saknar makt att söka vård när de behöver, pengar att betala transport och sjukhusavgifter och att det varken finns vägar eller kommunala färdmedel. Sjukhus och vårdcentraler saknar viktiga läkemedel, utrustning och framförallt kunnig personal.

Kvinnan är nyckeln till utveckling. Det är kvinnan som uppfostrar och utbildar barnen, får hushållet att fungera och mat på bordet. Att satsa resurser för att öka förutsättningarna för kvinnan att överleva graviditet och förlossning skulle generera framgång för en hel nation, en hel värld.

New York Times har en bildserie med underbara bilder från Tanzania, titta HÄR<

Jag vill passa på att skänka en tanka till min egen mor.

torsdag, maj 07, 2009

Prioritera människan!

För några år sedan väcktes jag mitt i natten av ett telefonsamtal. Min kära morfar hade drabbats av en hjärnblödning och låg på sjukhuset. Jag satt vid hans sida medan han tog sina sista andetag. Mitt i sorgen kände jag ändå lättad. Under många år hade morfar lidit av reumatism och det började bli ohållbart för honom att bo hemma och hans död innebar att han inte skulle tvingas flytta till ett ålderdoms- eller sjukhem.

Ålderdomshemmet är slutet, och då menar jag inte sista anhalten i livet. Boenden på ålderdoms- och sjukhem tvingas leva i mönster många gånger långt ifrån deras egna, maten är smaklös och tråkig och promenader utomhus ser ytterst sällan. Personalen säger ofta att det är tid och resurs brist som ligger bakom. Men vad det handlar om är prioritering, om fika rasterna blev kortare och skvallren mindre skulle många av de boende hinna ut i alla fall någon gång i månaden. Och om de boenden betraktades som individer och inte just boenden skulle prioritering bli lättare.

Många äldre får tiotals mediciner, och sen ytterligare ett tiotal för att häva biverkningarna på de första läkemedlen. Oroliga själar medicineras till lugn, för ingen har tid eller ork att ta hand om dem. Andra blir sjuka av sina mediciner, blir yra och faller, får smärtor eller kräks. SVT:s Uppdrag granskning jämför de äldre med djuren och menar på att vi behandla våra äldre sämre. Ingen skällande hund skulle någonsin få medicineras till lugn, likt vi gör med Alzheimers patienter eller dementa.

Jag hoppas ingen tvingas bo och leva på ett ålderdoms- eller sjukhem och varje dag tackar jag gudarna att min morfar han dö innan han blev hospitaliserad. Och varje dag önskar jag att min mormor och farmor, som fortfarande bor hemma och mår relativt bra, få slippa det.

söndag, maj 03, 2009

Mind the gap!

The seemingly impossible is possible!

Hans Rosling