lördag, mars 31, 2007

Sommarjobbsstress

Sommaren närmar sig med stormsteg och stressen över att inte få ett jobb ökar för var dag som går. Som student står jag utan inkomst från maj till september vilket skapar en ängslan över hur hyran skall betalas, maten inhandlas och räkningar erläggas. Vad kommer att hända om arbetslösheten drabbar och inkomstkällan lyser med sin frånvaro. Den relativt nyinträdda regeringen har förändrat A-kassan på så sätt att studenter numer inte berättigad ersättning vid arbetslöshet. Flertalet av mina studentvänner har ännu inget jobb och oron tar all energi från studierna. Studenter har ingen fallskärm eller någon bonus, vi har inte rätt till a-kassa och varken pensions- eller socialförsäkringsgrundande inkomst, en skulle med andra ord kunna säga att vi står rumpan bar.

En studentvän till mig väntar sitt första barn. Efter noga efterforskningar och timmar av letande genom papper står det klart att student inte har en socialförsäkringsgrundande inkomst vilket resulterar i att den kommande tiden som skall vara alldeles underbar kommer att bli en ekonomisk fight.

Samhället ställer högre och högre krav på att folket skall utbilda sig men för samtidigt en sådan politik att det för akademiker kan innebära stora ekonomiska förluster. När vi är färdigutbildade måste vi få ett jobb dagen efter examen eftersom vi inte får någon a-kassa, utöver det skall vi betala tillbaka studielånen och hämta in på förlorade pensionspremier. Staten styr med båda händerna men frågan är om högerhand vet vad vänster gör?

1 kommentar:

Anonym sa...

Glad påsk till min goa vän! Hoppas att du får det bra i påsk! Ta hando m dig! Kram!