onsdag, maj 02, 2007

En varm vår

Marmånad har varit den varmaste i Sverige på hundra år. I Malmö blommade körsbärsträden och Bo 01 var fylld av sollapande glass ätare med nyinköpta Dior solglasögonen på näsan. DN:s nätupplaga skriver att marsmånad 2007 har varit 4-6 grader varmare än tidigare år. Vetenskapsmännen/kvinnorna tvistar om det är ett historiskt återkommande fenomen eller om det är en effekt av växthuseffekten. Utan att vara en vetenskapskvinna skulle jag säga att det är båda. Lite historia och lite växthuseffekt summerar en varm mars månad 2007.

För ett tag sedan tittade jag på halva Al Gores film En obehaglig sanning, såg inte slutet då DVD-skivan hade för många och stora repor, som beskriver effekterna av vår energi konsumtion. På ett mycket pedagogiskt sätt beskrev han att medeltemperaturen i världen stigit, naturkatastroferna ökar och att öknarna snabbt växer sig större. Gore visar på att den naturliga uppvärmningen är historiskt sett ovanlig och att detta beror på de ökade utsläppen av växthusgaser. Kontentan av filmen är att varje individ men framförallt staterna måste ta sitt ansvar för att hindra att ozonlagret ytterligare tunnas ut. En extra känga delades ut till USA och George Bush d.y.

Att marsvärme är en direkt följd av växthuseffekten är lika troligt som en räv har sin lya i hönsgårn`. Däremot är det en viktig väckarklocka som alla borde lyssna till, även Michel Schumacher och hans kollegor.

Inga kommentarer: