fredag, maj 11, 2007

Påve påverkan

Påve Benedictus XVI sade i ett uttal till pressen att politiker som är tillåter abort bör bannlysas från den katolska kyrkan. Är inte det som att hota ett barn med glass om denne inte städar toaletten?

torsdag, maj 03, 2007

Ett datum för fred?

Den demokratiskt ledda kongressen beslutade i tisdags att de amerikanska trupperna skall dras tillbaka. På fyra års dagen av det uttal som republikanen Bush gjorde om kriget i Irak , nämligen "uppdraget slutfört", deklarerade presidenten att han la in ett veto mot lagförslaget om reträtt med motiveringen:
Att bestämma ett datum för reträtt
är att bestämma ett datumför misslyckande
och det vore oansvarigt.
Jag är mot Amerikas krig och har alltid varit men måste, fast det svider, hålla med Bush i hans uttal. Har en gett sig in i leken får en leken tåla. Amerika inledde ett krig mot Irak för att störta en diktatur men har skapat något än värre nämligen ett land i anarki, där mord i stil med Virginia Tec sker varje dag. Uppdraget är långt ifrån slutfört, det har knappt börjat, ett skepp fullt med passagerare kan inte lämnas att sjunka.
Irakier är långt ifrån inkompetenta och skulle med all säkerhet klara sig själva men det finns en orolighet bland folket och en svaghet i parlamentet som skapar en ogynnsam miljö för fred. Det var fel av USA att gå in i Irak från första början men har de en gång bakat kakan får de äta den oxå.

onsdag, maj 02, 2007

En varm vår

Marmånad har varit den varmaste i Sverige på hundra år. I Malmö blommade körsbärsträden och Bo 01 var fylld av sollapande glass ätare med nyinköpta Dior solglasögonen på näsan. DN:s nätupplaga skriver att marsmånad 2007 har varit 4-6 grader varmare än tidigare år. Vetenskapsmännen/kvinnorna tvistar om det är ett historiskt återkommande fenomen eller om det är en effekt av växthuseffekten. Utan att vara en vetenskapskvinna skulle jag säga att det är båda. Lite historia och lite växthuseffekt summerar en varm mars månad 2007.

För ett tag sedan tittade jag på halva Al Gores film En obehaglig sanning, såg inte slutet då DVD-skivan hade för många och stora repor, som beskriver effekterna av vår energi konsumtion. På ett mycket pedagogiskt sätt beskrev han att medeltemperaturen i världen stigit, naturkatastroferna ökar och att öknarna snabbt växer sig större. Gore visar på att den naturliga uppvärmningen är historiskt sett ovanlig och att detta beror på de ökade utsläppen av växthusgaser. Kontentan av filmen är att varje individ men framförallt staterna måste ta sitt ansvar för att hindra att ozonlagret ytterligare tunnas ut. En extra känga delades ut till USA och George Bush d.y.

Att marsvärme är en direkt följd av växthuseffekten är lika troligt som en räv har sin lya i hönsgårn`. Däremot är det en viktig väckarklocka som alla borde lyssna till, även Michel Schumacher och hans kollegor.