lördag, april 26, 2008

Ropa inte varg

Att sjuksköterskorna tackar nej till det erbjudande som medlarna har kommit fram till beror inte på att vi är inkompetenta, vilket ledarna i DN har antytt, utan på att vi är missnöjda med vårt facks förhandlingsteknik. I artikel efter artikel går att läsa hur strejken skadar svensk sjukvård, att vi har haft den bästa procentuella löneutvecklingen på arbetsmarknaden och att höjda sjuksköterskelöner undergräver en lönedifferens inom vården. DN söker sätta på oss dumstruten, ställa oss i skamvrån och måla ut oss som det svarta fåret på samma gång.

Uppenbarligen finns en stark känsla bland landets sjuksköterskor av att vara förfördelade, något som har sin grund i vissa landstings anställningspolitik. Samtidigt ger statistiken en mer komplicerad bild, en som stämmer dåligt överens med de strejkandes självbild. (DN, 080422)

DN:s medarbetare tycks tro att sjuksköterskeyrket fortfarande är ett kall, något som vi hjärtligt viker vårt liv till och att vi borde bocka och buga till allt Sveriges kommuner och landsting slänger åt oss. De kallar oss bortskämda.

Landets största morgontidning berättar hur landstingen har satsat allt på sin trumfhand för att vinna medlidande hos svenska folket. De anser att sjuksköterskorna, röntgensjuksköterskorna, specialistsjuksköterskorna och biomedicinska analytiker är samhällsfarliga när de strejkar. I själva verket är de neddragningar som gjorts till följd av strejken inte värre än en vanlig sommar. Utan höjda löner kommer svensk sjukvårds framtidsscenario att bli en lika anspråkslös historia som Bush uttal om fred på jorden.

Inga kommentarer: