torsdag, juli 17, 2008

Utbildning lönar sig

Enligt Times Higher Education har Sverige ett universitet bland världens100 främsta. Uppsala universitet har avancerat från 111:e plats år 2006 till 71:a året efter. Patrick Krassén från SvD menar att orsaken till att Sverige inte har fler lärosäten bland de 100 främsta är finansieringen. I Sverige är merparten av lärosätena statligt ägda. Högre utbildning är gratis för alla som känner att kunskap lönar sig. Amerika har flest universitet bland de 100 främsta. Där är många lärosäten privata och utbildningen är dyr för den enskilde individen. För att Sverige ska bli mer konkurrenskraftig menar Krasssén att vi måste satsa mer på spetts än bredd, vilket bör ske genom privatisering.


Sveriges styrka är just vår bredd, vi har en stor kunskaps bas. Alla som läst fysik i grundskolan vet att en byggnad behöver en stadig bas annars blir resultatet lutande tornet i Pisa. Konkurrensen över världsmarknaden tätnar och kravet att erbjuda något unikt ökar. I Sverige har vi know-how, både på bredden och på höjden. Utbildning är därför svaret på en stark och utvecklande hållbarhet.


Genom att privatisera högre utbildning kommer många svenskar att tvingas välja bort utbildning. Den unika breda svenska folkbildningen raseras och kunskapsdekadensen knackar på porten. Akademiska poäng kommer inte längre vara ett mått på kunskap utan på rikedom. Det kommer inte att handla om en önskan om att lära sig utan om pappas plastkort.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med i varenda ord. Dock har det väl ännu inte lagts någon motion/proposition om privatisering av universiteten? Tror ej att ett sådant förslag skulle få någon förankring bland studenterna och risken skulle vara stor att något av de borgerliga partierna trillade ur riksdagen om man försökte implementera detta.

Vänligen

//Jan Lahti, statsvetare

Anonym sa...

Det känns skönt att veta att det finns i alla fall en liten "vänster vinkling" i dig! Stor kram Jenny

Anonym sa...

Ett mycket klokt och bra inlägg.