fredag, september 12, 2008

Fängslande komik

"Inom 20 år kommer påven att vara där han hör hemma - i helvetet, plågad av homosexuella djävlar. Och väldigt aktiva sådana, inte passiva."
Uttalandet kommer från den italienska motsvarigheten till Magnus Betnér, komikern Sabina Guzzanti, som i och med det riskerar fem års fängelse. En lag konstituerad 1929 av Benito Mussolini i samråd med Vatikanen gjorde det straffbart att förolämpa presidenten och påven. En föreställning, där Guzzanti medverkade, anordnades i Rom i juli som en missnöjesyttring mot den katolska kyrkans inblandning i nationella frågor om abort och homosexuella skriver DN.

Italiens yttrandefrihet är lika kontaminerad som Neapels gator. Silio Berlusconi, som i maj i år tillträdde sin tredje period som Italiens premiärminister, äger en stor del av italiensk media. I egen hög person har han stoppat obekväma program och tystat besvärliga talare. För några år sedan såg Berlusconi till att Guzzantis samhällssatiriska TV-program stängdes ned. Följderna blev att Guzzanti gjorde en dokumentärfilm som hyllades vitt och brett.

Yttrandefrihet är basen i mänskliga rättigheter. Kritiken mot Italien och Berlusconis agerande har lyst med sin frånvaro både från EU och Sverige. Men, å andra sidan så ska en inte kasta sten när en själv sitter i glashus.

1 kommentar:

Emma Brulin sa...

Fortsatt läsning: http://www.aftonbladet.se/nojesliv/article3338296.ab

Pastor anmäler Magnus Betner för förtal