måndag, oktober 27, 2008

Mänskliga krav

I en diskussion sa en amerikansk vän att valet inte handlar om höger eller vänster utan om rätt man till uppgiften. Posten som amerikansk president har ett centralt värde i internationella förhållanden men är av föga vikt inom nationell politik. USA är en stark federal stat där presidenten och dennes administration har liten makt över delstaternas lagar och budgetplaner. President är överbefälhavare för landets krigsmakt och den person som styr över hur, när och varför USA ska ut i krig. Så frågan är egentligen vem av Barac Obama och John McCain som är mest passande i rollen som världens krigsförare. Under en sömnlös natt bläddrade jag igenom utbudet på TVn och fastnade vid en debatt mellan McCain och Obama. Det behövdes inte många minuter innan jag fattade mitt beslut. McCain framstod som en elevrådsordförande som kandiderar till jobbet som statsminister. Världen är i behov av en amerikansk president som har intelligens, en känsla för mänskligt samspel och har empatins gåva, är de kraven för höga?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan ju inte missa dig... kolla utmaningen i min blogg! Vet ju att du älskar att prata om dig själv *ler

Kram Jenny

Anonym sa...

Nej, inte för mycket begärt på något sätt.
Däremot är kravet att det valsystem som Usa har ska ta fram en kandidat med dessa kvaliteer bortom rimlighetens gräns.

När man driver en kampanj riktad till milliontals männsikor i tider som de bästa ekonomiska teoretiker har grava problem att förklara och än mindre förbättra finns allt för mycket utrymme för populistisk teater.
Detta får till följd frågor som borde vara några av de viktigaste vid valet av ledare för världens (kanske) mäktigaste land sopas undan under högar med nonsens som får de blinda massorna att jubla.
Frågor som frihandel till exempel.
Och subventionsfrågor
För att nämna två.

Som vanligt ser det ut som pest eller kolera. Någon som är förvånad?

Emma Brulin sa...

Du har så rätt. USA, och dess president är mer eller mindre direkt ledare för de internationella ekonomiska organisationerna WTO, IMF och världsbanken. Och det är där det främsta problemet ligger, Amerikas allt för stor guldbyxor.

När det gäller valen är inte så mycket valsystemet som de faktum att de endast har två partier samt att valkampanjernas finansiering är av stor vikt vid valen.