söndag, november 02, 2008

Om du har ett äpple vill du dela det med mig

Svenskt bistånd har sedan 2000 stigit med 20 miljarder kronor till nuvarande 34 miljarder kronor. Anledningen till den kraftiga höjningen är inte en plötslig känsla av givmildhet utan 1-procentsmålet. Målsättningen är att 1 procent av Sveriges bruttonationalinkomst (BNI) ska gå till bistånd. I och med de senaste årens högkonjektur har biståndet ökat, men den ekonomiska krisen kan vända utvecklingen. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) fördelar den största biten av biståndstårtan, 53 procent. Resterande 47 procent fördelar utrikesdepartementet och Swedfund.


I can change the world
With my own two hands


Biståndspolitiken har blivit en het potatis. Debatten inleddes för ett år sedan då Riksrevisionen riktade hård kritik mot Sida för bland annat slarvig bokföring och fel i räkenskaperna. Journalisten Bengt Nilsson, författare till boken ”Sveriges afrikanska krig”, menar att bistånd till länders regeringar är ekvivalent med att stoppa dollar i krigsherrarnas kalsonger. I nästa andetag pläderar han att oberoende var Sverige stoppar pengarna så hamnar de indirekt i vapenhandel och korruption. ”Pengarna som försvann” heter Jan Mosanders uppmärksammade bok där han granskar misslyckade biståndsprojekt och fusk inom biståndssfären.


Make a better place
With my own two hands


Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) önskar ta bort 1-procentmålet med motiveringen att biståndet, så som det fungerar nu, är kortsiktigt och oförutsägbart. Folkpartiets Birgitta Ohlsson avvisar ministerns resonemang och menar istället att utan tydliga mål så kommer biståndet sakta att minska. När alliansen trädde i regeringsmakt efter valet 2006 sänkte de snabbt antalet mottagarländer och fokuserade biståndet mot skuldavskrivningar. Birgitta Ohlsson och folkpartiet motsätter sig att en så stor del av biståndsbudget läggs på skuldavskrivningen och har till årets budgetproposition drivit igenom större stöd till demokrati utveckling och mänskliga rättigheter. Oppositionen ställer sig frågande till regeringens politik som de menar urholkas genom att allt större del av pengarna går till annat än fattigdomsbekämpning.


I can make peace on earth
With my own two hands


1,4 biljoner människor världen över lever i extrem fattigdom, med andra ord har de mindre än 1 USD att spendera per dag. Varje år dör 10 miljoner barn innan de når fem år av orsaker vi lätt kan förebygga. För var minut som passerar dör en kvinna i sviterna från sin graviditet.


Make a kinder place
With my own two hands


Till skillnad från regeringspartierna finner jag frågan om hur biståndspengarna ska fördelas enkel. Demokrati är en mänsklig rättighet men i strävan att överleva dagen är betydelsen av demokrati av föga vikt. När valet står mellan att gå till vallokalen eller att hitta föda till sina barn spelar demokrati ingen roll. I diskussionen om de svenska biståndspengarna måste de vitala behoven, så som mat för dagen och hälsa, först och främst tillfredställas därefter kan en finansiering av demokratiutveckling diskuteras. Människor behöver hjälp till en individuell hållbar utveckling, hjälp till en utveckling som genererar mat och hälsa varje dag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Ben Harper-citat!! Keep up da good work! ;)

Emma Brulin sa...

But offcause, det är låten som du skickade till mig