tisdag, november 18, 2008

Death by bacteria

Det som hotar världen är inte terror eller naturkatastrofer, inte heller HIV/AIDS eller svält utan resistenta bakterier. Läkemedlet som kom till av en slump efter slarv av Paul Ehrlich har räddat otaliga liv. Antibiotikan revolutionerade världen men människans vårdslösa beteende har ändrat scenariot.


Antibiotika är ett läkemedel som behandlar bakteriella infektioner. Bakterier är smarta små encelliga mikroorganismer som kan ändra karaktär för att skydda sig mot antibiotikan, bakterien blir resistent. En människa infekterad med en resistent bakterie, till exempel MRSA (methicillinresistenta Staphylococcus aureus) kan inte botas. Bakterien blir resistent när behandling inte följs enligt rekommendationer eller när antibiotika används i omotiverat syfte. Antibiotika skrivs ofta ut för att stävja föräldrars krav på att bota barnens lätta förkylningar som annars enkelt kan läka ut själv. ReAct (Action on Antibiotic Resistance) är ett nätverk som globalt arbetar mot antibiotika resistent. Globalt beror resistens på ekonomiska incitament, dåliga diagnos verktyg samt det höga antalet infektionssjukdomar.


Det är nu 40 år sedan den senaste atibiotikatypen kom ut på marknaden och inget nytt är på väg. Det innebär att vi snart riskerar att stå utan behandling mot bakteriella infektioner. Sjukdomar som syfilis, lunginflammation och svinkoppor ökar igen med död som utgång. Vi människor måste ta vårat ansvar och använda antibiotika med större försiktighet annars riskerar vi, liksom dinosaurierna, dö ut.


Titta här: "Antibiotic resistance for idiots"

Inga kommentarer: