tisdag, november 25, 2008

Förenta Nationerna eller diktatur?

Den före detta presidentkandidaten John McCain tycker att Förenta Nationerna FN är en ineffektiv och verkningslös leklåda, vilket han i många avseenden för visso har rätt i. Men, anledningen till McCains uttalande är vetorätten, som med tanke på att USA är det land av fem de permanenta medlemmarna som flitigt använder sig av rätten att bestämma över andra kan anses en smula komiskt. McCain har istället kommit på den lysande idén att skapa en ny världsorganisation som består av endast demokratier. Ungefär 60 stater uppfyller kraven av att vara demokrati och som därmed skulle vara potentiella medlemmar, skriver DN:s Per Ahlin. Och här kommer nästa groda, en demokrati ska hålla fria och öppna val samt värna om de mänskliga rättigheterna, Amerika är ett av två länder i världen som inte skrivit under barnkonventionen.


Den nya världsorganisationen ska existera i en fast struktur med sekretariat och skriven stadga. Medlemsstaterna ska inte hindras av suveränitetsprincipen eller av vetorätt utan ha en större frihet att agera i kriser. So far so good, de diplomatiska maktförhållandena mellan vetoländerna skulle äntligen få ett slut. Problem kommer när 60 stater, klassade som demokratier av andra västerländska demokratier, ska styra över resterande 130 stater i världen. För mig låter det som diktatoriskt ledarskap som lämnar lite till övers för fred och rättigheter.

tisdag, november 18, 2008

Death by bacteria

Det som hotar världen är inte terror eller naturkatastrofer, inte heller HIV/AIDS eller svält utan resistenta bakterier. Läkemedlet som kom till av en slump efter slarv av Paul Ehrlich har räddat otaliga liv. Antibiotikan revolutionerade världen men människans vårdslösa beteende har ändrat scenariot.


Antibiotika är ett läkemedel som behandlar bakteriella infektioner. Bakterier är smarta små encelliga mikroorganismer som kan ändra karaktär för att skydda sig mot antibiotikan, bakterien blir resistent. En människa infekterad med en resistent bakterie, till exempel MRSA (methicillinresistenta Staphylococcus aureus) kan inte botas. Bakterien blir resistent när behandling inte följs enligt rekommendationer eller när antibiotika används i omotiverat syfte. Antibiotika skrivs ofta ut för att stävja föräldrars krav på att bota barnens lätta förkylningar som annars enkelt kan läka ut själv. ReAct (Action on Antibiotic Resistance) är ett nätverk som globalt arbetar mot antibiotika resistent. Globalt beror resistens på ekonomiska incitament, dåliga diagnos verktyg samt det höga antalet infektionssjukdomar.


Det är nu 40 år sedan den senaste atibiotikatypen kom ut på marknaden och inget nytt är på väg. Det innebär att vi snart riskerar att stå utan behandling mot bakteriella infektioner. Sjukdomar som syfilis, lunginflammation och svinkoppor ökar igen med död som utgång. Vi människor måste ta vårat ansvar och använda antibiotika med större försiktighet annars riskerar vi, liksom dinosaurierna, dö ut.


Titta här: "Antibiotic resistance for idiots"

torsdag, november 13, 2008

Perspektiv på fattigdom

Fattigdom är, enligt WHO (Världshälsoorganisationen) och FN (Förenta Nationerna), då en lever på mindre än två amerikanska dollar om dagen och vid extrem fattigdom lever en på mindre än en dollar. Indien är en världens främsta och snabbast växande ekonomisk nation. Genom WHO:s och FN:s definition fick Indien så hög andel fattiga att staten ändrade måttet.


I den ekonomiska kris vi nu genomgår har röster om fattigdom och personlig konkurs fyllt nyheternas sidor. Svenskar är oroliga över huruvida deras Thailandsresa kommer att bli lika njutningsfylld nu när kronan är svag (se här). Trots att svenskarna anses vara i ett ekonomiskt svårt läge beräknas julhandeln slå nya rekord. Kon mjölkas även när vetet är slut. Att den globala så väl som den nationella ekonomin fluktuerar är inget nytt utan har så gjort genom hela historien. Inflationer och deflationer har reglerats med bättre och sämre finanspolitiska program. De senare utmärks av stark protektionism och höga tullkostnader vilket lämnar de fattiga ännu fattigare. Genom en öppen handel och låga tullavgifter kan vi minska fattigdomen i världen. Familjen Svensson kanske måste vänta med semesterresan till Åre, men familjen Makeba kommer att ha råda att föda sina tre barn.

måndag, november 10, 2008

Lagom är bäst

Lagom är en vag beskrivning på en företeelse. Ett sätt att slippa ta ställning. Lagom är varken för mycket eller för lite, för mjukt eller hårt eller för brett eller smalt. När Svenska Spel i sin reklam skanderar att folket ska spela lagom uppmanar de till att vi inte ska spela för mycket men även att vi inte ska spela för lite. I televisionen visas reklam där omyndiga (pojkar) inte får spela på hästar eller satsa på matcher. Men samtidigt, på en annan plats i Sverige, får en ung man ett brev med frågan varför han inte spelat på några månader tillsammans med ett erbjudande han inte borde kunde motstå. Dubbelmoralen är solklar och argumentet till ett statligt spelmonopol för att minska spelberoendet är förkastligt. Varje dag manas vi av leende barn till köp av lotter och spel för att stödja till idrottsrörelsen. I själva verket går endast en fjärdedel av spelinkomsterna till idrotten, med motkravet att Svenska Spels namn ska få en synlig plats.


Lagom är bäst heter det men frågan är om det inte är regeringen som bör överväga ett lagom statligt monopol.