tisdag, januari 20, 2009

Oppositionellt nej till Apoteksreform

Den 1 juli i år väntas det statliga Apoteks monopolet upphöra och Apoteken säljas ut till privata. Regeringen kommer tillsammans med propositionen den 5 mars att lägga ett förslag för att hindra att Apoteken försvinner från glesbygden. Privata Apotek är något som redan existerar i flertalet länder, bland annat i vårt grannland Norge, utan några som helst problem. Det ska dock sägas att det finns flertalet bevis för det motsatta. I många länder råder en apoteksanarki där narkotikaklassade läkemedel, antibiotika och malariamediciner säljs ”over the counter” av outbildad personal med en vinstmaximering på agendan. Risken för resistens mot läkemedel är överhängande eftersom mediciner äts i onödigt stora mängder och utan grund. Narkotika riskeras köpas upp och distribueras till resten av världen. Apoteksanarki är inget vi i Sverige kommer att uppleva, om än de indirekta effekterna syns även här. Vi har, liksom med allting annat, överbyråkratiska regler rörande läkemedelshanteringen.


De röd-gröna har deklarerat att de tänker lösa upp apoteksreformen vid en eventuell vinst vid valet 2010. Anledningen menar de är att priser på läkemedel kommer att höjas och servisen att försämras. Men, samtidigt säger Ylva Johansson (s) till tidningen Riksdag och departement att det inte är realistiskt att staten köper tillbaka privatägda apotek. Frågan är då vad de tänker lösa upp, för hypotetiskt sett kan ju landets samtliga apotek redan vara utsålda till oktober 2010. Och, varför lova en tillbakadragning av något som ännu inte beslutats om och som troligtvis kommer att fungera lika bra i Sverige som i Norge. Varför driva politik i blindo när empirin talar klarspråk, det finns viktigare oppositionella frågor att driva.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hihi. förklarar sen.. Fika i veckan? /S

Anonym sa...

Hej
Vistas både i Sverige och Norge och köper icke receptbundna läkemedel i bägge länder. Om nu den norska modellen är så bra - varför kostar då i Norge 60 vitlökskapslar (83 norska kronor)ca 95 svenska och 200 i Sverige 140 kr? Undervärdera inte att man med en privatisering får dyrare läkemedelskostnader, som en regering tyvärr kan lägga över helt på konsumenten. Varför inte inom nuvarande ram ge entreprenörsanda till existerande och ett begränsat antal nya apotek? Central styrning går visst att kombuinera med lokal frihet och rimligt överskott till effektiv drift.

Emma Brulin sa...

Vitlökskapslar är inget läkemedel och ligger redan utanför apoteksmonoploet. Det finns tillgängligt på apotekt men även på hälsokostaffärer. Det är även svårt att jämföra priser mellan länder eftersom konsumentprisindex måste tas i beaktning.

Om man tittar på riktiga läkemedel är det nu en nationell upphandling vilket gör förhandling mindre flexibel. Med privata företag kommer varje företag att få förhandla priser själva och kan därmed pressa priser.

I förslaget ligger även att en del statliga apotek skall finnas kvar.

Det jag i inlägget vill diskutera är huruvida oppositionen gör klokt i att lösa upp apoteksreformen.