söndag, juni 03, 2007

Att vara hatad av många

Ett jubel utbröt på läktaren när det stod klart att Sverige vunnit med 3-0 i fotbollsmatchen mot Danmark. Inte riktigt lika glada var de danska suportrarna. I 88:e minuten slog den danske backen Poulsen med ett knytnävslag Marcus Rosenberg i magen. Efter att domaren delat ut ett rött kort till Danmark och en straff åt Sverige kommer en missnöjd dansk suporter inrusande på planen, med siktet inställt på domaren. Domaren avbryter matchen och beslutar efter över läggande att Sverige vinner med 3-0.

I en överblick på danska tidningars webbsidor får matchen förvånande lite publicitet. I ett tappert försök har de dock försökt att skylla incidenten på Sverige eftersom huliganen är bosatt på vår sida av kvarken. Hur det i dag känns för den in låste och förmodligen backfulle suporten står ej, men jag kan tänka mig att ångesten är svår.

Att vakna upp morgonen efter att ha angripit domaren i ett överilat försök att hjälpa sitt hemlands fotbollsspelare är dock lindrigt i jämförelse med vad Tony Blair måst känna varje morgon han vaknar och måste erkänna för sig själv att han lurades av Bush övertalning och gick in med trupper i Irak. För inte kan väll Blair på eget bevåg ha gjort något så dumt utan att först blivit supen under bordet av sin presidentkollega. Att Blair nu tvingats avgå pågrund av engelskmännens missbelåtenhet är väl det mest demokratiska som skett i samband med Irak kriget, för inte kan en kalla USAs intåg ett försök att uppnå demokrati, även om Bush gärna vill få det att framstå så. Att Blair är lika illa omtyckt som den danska suporten är idag är självklart, skillnaden är att suporten i sinom tid kommer att glömmas bort men det kommer aldrig Blairs misstag att göras.

Inga kommentarer: