lördag, september 01, 2007

Porr på anstalt

Diskussionerna om porr på flängelsen har varit lika heta som en strippa med några hundralappar i troskanten. Många anser att det bör förbjudas, andra att det bör förbjudas men endast för sexförbrytare med ytterligare några tycker att det överhuvudtaget inte bör förbjudas. Själv är jag av den uppfattning att det i Sverige lagstadgas om allt för mycket. Sverige börjar likna Huxleys absurda framtids vision i boken ”Brave new world” från 1932, där invånarna förbjuds läsa Shakespeare då texterna kan lede till allt för frigörande och romantiska idéer hos folket.

En person dömd för brott döms även till behandling. På statens anstalter och rättspsykiatriska inrättningar skall det ständigt ske en vård att anpassa kriminella till samhället oavsett brott (se här). Porrens vara eller icke vara bör vara ett beslut sprunget ur en vårdsynpunkt och grundas på vetenskapliga bevis. Varje individs behov av en porrfri miljö bör värderas av läkare såväl som psykolog.

En aspekt en sällan läser om i porrdiskussionen är arbetsmiljön för personalen på anstalten eller den rättspsykiatriska inrättningen. Efter en sommar som plit är jag så less på porr att om jag ser en till oskyldigt leende flicka med en kuk i arslet och en munnen kommer att skrika högt. Porrbilderna cirkulerar såväl hos intagna som hos personalen. Den som tror att anstaltsanställda skickar viktig e-post till varandra har mer eller mindre fel, gång efter annan kommer en bild med ”vackra flickor”. Har än idag inte sett en e-post med läckra hunkar.

Personalens utflykt i porrens värld är dock lindrig i jämförelse med cellerna, vilkas väggar är tapetserade av olika nivåer av porr. Som personal måste vi dagligen grundligt visitera de intagnas celler. Vare sig vi vill eller inte är vi tvungna att mötas av bilder så magstarka att det i dagar efter vänder sig i magen. Vid utstädning av cellerna skrubbar vi väggar och golv av diverse kroppsvätskor. Jag kan inte se någon annan arbetsplats som dagligen utsätts av något sådant. Porrproblemet kan med anledning av detta minskas för att sedan försvinna från anstalterna med hjälp av arbetsmiljölagen.

Inga kommentarer: