söndag, juni 24, 2007

Vi lever i en datoriserad värld.

Nyligen har Karolinska Institutet påbörjat terapi via nätet. Det innebär att psykiatriker eller psykolog håller kontakten med sina patienter via e-post och kommer aldrig att träffa dem personligen. Detta är något som i framtiden kommer att ge ett minskat behov av utbildad personal och mindre lokalkostnader. En person som lider av depression eller tvångssyndrom är ofta isolerad och har svårigheter att komma ut i samhället. Att få behandling via nätet kan då vara både positivt och negativ. För en person som aldrig annars skulle gå ut för att ta kontakt med psykiatrin har nu möjligheten via nätet, förutsatt att de har Internet hemma. För en person med andra svårigheter kan finna ännu en orsak att inte lämna hemmets lugna vrå.

För endast några dagar sedan dödades en polisman i Nyköping av en psykisktsjuk man som tidigare har begått mord. Han har flertalet gånger sökt hjälp hos psykiatrin men inte fått hjälp. Jag tror knappast att mordet skulle ha varit ogjort om han fått hjälp via nätet istället. All typ av vård kräver en mänsklig kontakt, att se någon i ögonen, att prata och komma nära, känna av signaler och se ett kroppsspråk, vilket nätet knappast kan bidra till. Det har gjorts djurförsök på apungar som suttit instängda i en bur. Den ena apungen fick mat men ingen ömhet, den andra fick ömhet i form av en metallapa inlindad i apskin men ingen mat. Det visade sig att apungen utan mat levde längre. Vad vi lärt oss av detta, förutom att människan är grym, är att närhet och ömhet är viktigt. Med andra ord bör den huvudsakliga psykvården ske i ombonade rum med en vårdare som patienten känner tilltro till.

söndag, juni 17, 2007

Något att tänka på

Det krävs goda byråkrater för att hålla en välorganiserad ineffektivitet i gång.

Henrik Tikkanen

Min man och mina barn

I ett tidigare inlägg berättade jag om mitt och försäkringskassans kärleksförhållande. I den senast i fyllda blanketten blev jag ombedd att fylla i namn och personnummer på min make och alla mina barn. Alternativet att en inte har någon man utan istället kanske är singel, homosexuell, queer, steril eller inte är intresserad av egna barn fanns inte.

Min vän Fredrik gjorde nyligen ett inlägg på STV opinion samt ett framträdande i SVTs Agenda där han beskriver hans version av hur Sverige ser ut 2020. Fredrik önskar att människan skall ha möjlighet att utnyttja sin fria vilja och att samhället och staten skall formas därefter. För mig är det en dröm, lika svår att nå som för Fredrik att vandra upp till toppen av Kilimanjaro. Så länge staten och folket inte helt bryter med den kristna tron och de kristna värderingarna kommer vår byråkrati att präglas av dess etik. Det är från kristendomen mallen för den typiske svensken kommer, om mannen och kvinnan i en symbios med barn lekandes runt fötterna. Eftersom jag inte har någon man eller några man innebär det då att jag inte får mina pengar? Knappast, men faktum är att det togs för givet att jag var gift och hade barn, vilket är att gräva sin egen grav. Om Sversige skall hinna förändras till år 2020 är det bäst att byråkratin lägger på ett kol.

En uppmaning till staten och alla byrokratiska blanketter från allas våran Nalle Puh:
Kom inte försent till det du vill komma i tid till

torsdag, juni 14, 2007

Livets parodi...

… stavas F Ö R S Ä K R I N G S K A S S A N. För över ett år sedan bodde och arbetade jag i Norge i 12 dagar. Efter 12 dagars hårt arbetande blev jag sjuk och återvände hem till Sverige igen. Här träffade jag läkaren som skrev ett intyg, fyllde i några av alla försäkringskassans blanketter och lämnade in dem. I flera månader hörde jag inte ett ljud från försäkringskassan och när jag tillslut ringer upp dem får jag beskedet att jag har skickat in fel blanketter och att det är mitt fel att ingenting hittills hänt. Eftersom jag bott i Norge ansåg försäkringskassan att det är norska motsvarigheten till försäkringskassan som ska betala min sjukskrivning och skickar mig en hög blanketter till. Detta resulterar i ännu ett samtal till försäkringskassan där jag förklarade att jag endast arbetade i Norge i 12 dagar samt att jag talat med Norge och att det sagt att jag inte får några pengar från dem eftersom jag arbetat där för kort tid där. Nästa steg blev att skrota de gamla blanketterna och istället att fylla i nya som jag skulle få postade till mig men som aldrig kom.

Vid det årsskiftet 2006 skrev jag mig i en annan av Sveriges tätorter. När jag några veckor senare kontaktade försäkringskassan igen för att höra när mina pengar kommer så blev svaret att det inget kan göra eftersom jag har bytt hemort. Jag kontaktar den försäkringskassan i min nya hemort som vänligt men bestämt berättade att de inte tar över mig förrän årsskiftet 2007. Nya samtal gjordes och nya blanketter fylldes i. För cirka en vecka sedan damp det ner två blanketrar för arbete utomlands. Jag ringde åter upp försäkringskassan och förklarade att Norges ekonomiska del i min sjukskrivning är utesluten. Svaret blev att jag ändå skulle fylla i blanketten.

På blanketten skall jag deklarera mitt medborgarskap, mitt inresedatum i Sverige, hur länge jag tänkt stanna här och vad jag skall göra, om jag har svenskt uppehållstillstånd, min makes och mina barns personuppgifter samt min utländska adress. Eftersom jag är född och uppvuxen i Sverige och endast planerade att arbeta i Norge i 2-3 månader så borde jag ha kvar mitt uppehållstillstånd och medborgarskap samt en god anledning att vistas i Sverige.

De som tycker att Sverige har många sjukskrivna skall föröka sig på att söka sjukbidrag, det är inget en gör frivilligt. Är en inte sjuk innan så lär en bli det efter några samtal med försäkringskassan. En sak är säker, som systemet är nu gör försäkringskassan mer skada än hjälp och en stor reform måste till.

Att blanketten tar för givet att jag har make och barn under 16 år är en historia för sig, vilket kan debatteras i det oändliga. Ni får hålla till godo, det kommer någon annan dag.

söndag, juni 03, 2007

Att vara hatad av många

Ett jubel utbröt på läktaren när det stod klart att Sverige vunnit med 3-0 i fotbollsmatchen mot Danmark. Inte riktigt lika glada var de danska suportrarna. I 88:e minuten slog den danske backen Poulsen med ett knytnävslag Marcus Rosenberg i magen. Efter att domaren delat ut ett rött kort till Danmark och en straff åt Sverige kommer en missnöjd dansk suporter inrusande på planen, med siktet inställt på domaren. Domaren avbryter matchen och beslutar efter över läggande att Sverige vinner med 3-0.

I en överblick på danska tidningars webbsidor får matchen förvånande lite publicitet. I ett tappert försök har de dock försökt att skylla incidenten på Sverige eftersom huliganen är bosatt på vår sida av kvarken. Hur det i dag känns för den in låste och förmodligen backfulle suporten står ej, men jag kan tänka mig att ångesten är svår.

Att vakna upp morgonen efter att ha angripit domaren i ett överilat försök att hjälpa sitt hemlands fotbollsspelare är dock lindrigt i jämförelse med vad Tony Blair måst känna varje morgon han vaknar och måste erkänna för sig själv att han lurades av Bush övertalning och gick in med trupper i Irak. För inte kan väll Blair på eget bevåg ha gjort något så dumt utan att först blivit supen under bordet av sin presidentkollega. Att Blair nu tvingats avgå pågrund av engelskmännens missbelåtenhet är väl det mest demokratiska som skett i samband med Irak kriget, för inte kan en kalla USAs intåg ett försök att uppnå demokrati, även om Bush gärna vill få det att framstå så. Att Blair är lika illa omtyckt som den danska suporten är idag är självklart, skillnaden är att suporten i sinom tid kommer att glömmas bort men det kommer aldrig Blairs misstag att göras.