tisdag, juni 23, 2009

Bruka burka!

Medan muslimer i en del av världen är ute på gatorna och slåss för sina mänskliga rättigheter får de in andra delar sina än mer inskränkta. Den franska presidenten Sarkozy har i och med sitt starka uttalande mot burkan fråntagit hundratals kvinnor rätten att själva välja hur de vill uttrycka sin religion. Det kan för en del ignoranta västerlänningar lätt uppfattas som att samtliga kvinnor med burka är förtryckta men det är långt ifrån verkligheten. De finns de som vill visa sin kärlek till gud genom burka, vi måste inte förstå det bara acceptera.

Redan 2004 förbjöd Sarkozy synliga religiösa symboler i skolan och flickorna var tvungna att plocka av sig sina huvudbonader. Att på nationell nivå uttala sig mot en hel mot en redan svag grupp, att sparka undan benen på dem lite mer, skapar rasism och diskriminering på den lokala nivån. Nationalismen i Frankrike har ökat de senaste åren och Sarkozy matar dem med guldsked.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Emma, Du har helt rätt. Islamofobin har blivit honnörsordet för samtida västerländska samhällen där det mångkulturalism har ersatts med en aggressiv monokulturalism. De liberala har en stor del i denna islamofobin där islam likställs okritiskt med förtryck. Den vita mannen/kvinnans dröm och fantasi om att rädda den bruna kvinnan lever än idag i våra dagar både på en global och en nationell nivå.