lördag, juli 28, 2007

Förtoende och låg arbetslöshet går hand i hand.

Värnamo verkar vara ett bra ställe att bo på. För några dagar sedan rapporterades att området hade den lägsta andelen sjukskrivna i förhållande till andra delar av Sverige. Tidningen Fokus berättade att Värnamo- och Gnosjöregionen är den regionen i landet som har högst andel utlandsfödda svenskar i arbete. Varför lyckas just denna region med något som borde vara självklart för hela Sverige?

En anledning sägs vara den goda stämningen mellan invånarna, ett förtroende till varandra som bygger på ett gott föreningsliv. Det jag främst har i tanke när det gäller Värnamo- och Gnosjöregionen är öppenheten till olika religioner och de återkommande besöken i olika trosinrättning. En inom statsvetenskapen känd man, Robert Putnam, har beskrivit föreningslivet i norra Italien som en del i den groende demokratin och företagsamheten där. Putnam menar att redan på 1800-talet då Italienarna i de norra delarna av landet samlades för att tillsammans gå i kyrkan, samla på frimärken eller utöva någon slags idrottsaktivitet skapades ett system där människor kan lita på och förlita sig till andra. Norra Italien jämfördes med södra Italien där inga samvaroaktiviteter har existerat vilket visade att de södra delarna har dålig eller ingen företagsamhet, inte litar på samhället och saknar demokratiska system.

Göran Brulin har senare gjort en jämförelse mellan norra Italien och Gnosjöregionen. De båda områdena har mer likheter än vad Gnosjöregionen har med till exempel Malmö. Anledningen är just det som Putnam kommit fram till och vilket jag nämnt ovan nämligen föreningslivet. Fokus berättade att de anordnas välkomst träffar för nyinflyttade invandrare och att dessa får en fadder familj som de kan vända sig till och få hjälp av. Redan från start undersöks möjligheterna till jobb och/eller utbildning och alla får guidning till vad som passar just dem. Ett stort förtroende och en tillit till varandra skapar även en miljö där färre blir utbrända och därmed långtidsarbetslösa, där arbetsmoralen är högre än lustan att stanna i sjuksängen.

Kan hela Sverige anpassa sig och skapa en Gnosjöregion? Knappast, det tåget har redan gått men nya kan byggas upp. Det tar självklart en hel del tid men Rom byggdes inte på en dag. Jag tror att Sverige och alla svenskar kan skapa något som liknar ett nationellt Gnosjö, men då gäller det att vi samarbetar.

Inga kommentarer: