måndag, mars 31, 2008

OS bör bojkottas

Det är media och ledande nationella profiler och inte idrottare som borde bojkotta OS. Idrotten bör inte handla om politik utan om plats där alla människor möts med samma mål, att få tävla och ägna sig åt sin passion. Det är med andra ord själva idrottsutövandet som jag anser inte hör samman med politik. Under ett OS, liksom andra stora internationella idrottstävlingar, är organisationen och evenemangen runtomkring minst lika stora som själva tävlingarna eller matcherna. Det är här politiken kommer in i bilden.

Media är navet i en demokrati. Genom tidningar, radio, TV och internet ska folket ha möjligheta att få kritiskt granskande kunskap om lokala, nationella och internationella händelser. De kinesiska myndigheterna har guldmedaljer i censurering av kritiskt granskande samhällsinformation. Journalister och kameror förbjuds tillträde till en del områden och territorium, senast under händelserna i Tibet. Idag skriver DN om hur Kina vill påverkan den mediala bevakningen av OS. Genom en medial bojkott av OS skulle mediavärlden visa sitt missnöje med sättet Kina begränsar journalistikens möjligheter och på det sätt detta leder till att de mänskliga rättigheterna kränks.

Politikers bojkott av OS har redan omtalats. Franska ministrar har tidigare deklarerat att de inte tänker delta i Kina men här i Sverige är Reinfeldt och gänget mer fega. I ett uttalande menade en minister att en bojkott skulle skada de svenska handelsförbindelserna med Kina. Med andra ord deklarerar Sverige att handel är viktigare än mänskliga rättigheter och att kronor och ören är viktigare än människorna. Detta är i och för sig inte en nyhet och Sverige är inte ensam om att prioritera på detta sätt, men att offentligt ange det som en orsak till att inte bojkotta OS är en riktig blunder.

Att hovet kommer att bojkotta OS kan vi nog glömma. Kungen har tidigare lovprisat diktatoriska och människorättskränkande nationer, så varför skulle det vara annorlunda denna gång. För en dyslektiker kan det vara svårt att skilja på demokratier och diktatorer.

Inga kommentarer: