lördag, november 11, 2006

Damidrott

Internet sidan Wikipedia beskriver damidrott som ”en vidareutveckling av herridrotten”. Men, kan en tänka, är inte idrott ändå idrott? Att skilja mellan damidrott och idrott (idrott utövad av dem som inte är damer) är som att skilja mellan clementiner och mandariner. De smakar likadant men heter olika. Många hävdar att idrott utövad av damer är sämre men jag anser att det beror på förutsättningarna. Om en lyssnar till sporten i radio eller ser den på TV är ¾ av tiden om manliga idrottare och den sista ¼ om Peter Jihdes (programledaren) storhetsvansinne. I Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och andra dags- och kvällstidningar är situationen den samma. I en ny sport som innebandy kan en tycka att jämlikheten skall vara större men där mistar en sig. På svensk innebandys hemsida (www.innebandy.se) får en leta till fingrarna blöder innan en upptäcker att de inte skriver om damers division 2 serie. Inte heller står mer ingående om elitserien och division 1 serien. Det står endast skrivet om männens division 2 serie. Svenska fotbollsförbundet (www.svenskfotboll.se) hemsida har ett liknande upplägg som svensk innebandy. Där kan du läsa om allsvenskan eller damallsvenskan. De idrottsintresserade människorna i Sverige socialiseras till att skilja på idrott och idrott samt mellan kvinnligt och manligt. Kvinnliga idrottsutövare behöver utrymme i media även när de inte har tagit VM, EM eller OS medalj!!

Nyligen utsågs Karin Mattsson som den första kvinnliga ordföranden i riksidrottsförbundets. Valet till ordförande var kontroversiellt i många avseenden och Karin Mattsson utmålades som en oduglig flicksnärta. I en intervju i tidningen Fokus nr 36 beskriver hon idrottsföreningar som en mötesplats för ”alla typer av människor, unga och gamla, tjejer och killar, svenskar och invandrare”. Jag har utövat många olika idrottsgrenar och den enda gren där jag känt mig som en del av en mötesplats var inom orienteringen.

Inom fotbollen i Sverige finns över 500 (säkert över 1000) manliga professionella fotbollspelare som lever av sin idrott och ca 50 kvinnliga. Jag anser att siffran säger mycket om hur vi värderar kvinnliga och manliga idrottare.

Vill passa på att säga GRATTIS till UIK för segern i allsvenskan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vad jag håller med dig. Dessutom kan man påpeka att damer spelar minst lika rolig innebandy, eller andra bollsporter, som männen. Man undrar om det inte finns någon jämställdhetsombudsman inom idrotten?? Om inte kanske det är dags att jämställdheten även ses över inom i denna gren av samhällets aktiviteter. Eller, det kanske är så att skillnaderna i hur man uppmärksammar kvinnor och män inom ídrotten bara speglar problemen med jämställdheten i samhället för övrigt.

När det gäller Saddam är kanske ett straff som professionell diskare i Sveriges inland en bra lösning. Man löser inte mord med ett nytt mord.

Anonym sa...

Jag tror det är mest i lagsport som man i Sverige ser ner på damernas sport. Är det individuella grenar som friidrott, simsport, alpin skidåkning, längdskidåkning uppmärksammar man båda könen ungefär lika mycket, kanske för att de ofta håller sina världsmästerskap och Europamästerskap gemensamt.