tisdag, november 28, 2006

Nationalism

Nationalism är ett vitt begrepp kan betyda olika beroende på syftet. Ordet nation kommer från latinets nascire och betyder ”att födas” och hänvisar till tron om ett gemensamt ursprung. John Stuart Mill menade att en nation måste ha ett gemensamt språk för att skapa en gemenskapskänsla bland folket och ett representativt styre med fria institutioner. Vidare menade Mill att multinationella stater saknade skydd mot att bli en diktatur samt att förtryck kan utövas över mindre etnisk grupper inom staten. Nationalitet är, enligt Mill, nödvändigt för en fungerande demokrati. Max Weber betraktade istället nationen som en idé, en vilja till samhörighet och en kulturell gemenskap vilket skapar solidaritet mot staten. Nationalismen i Europa har tagit nya former där främlingsfientlighet, nationell egoism, ekonomisk nationalism samt etnonationalism utgör olika grunder beroende av landets position i Europa

Front National grundades 1972 av Jean-Marie Le Pen. I det senaste president valet, 2002 fick Le Pen över 5 miljoner röster vilket motsvarar ca 18 procent av rösterna. Front National liknas av många som ett extremhögerparti med antisemitiska åsikter. Bland deras starkaste val frågor finns traditionella ståndpunkter mot abort, homosexuallitet samt modern konst och för att kvinnor skall stanna hemma med barnen. Obligatorisk värnplikt, självständighet från mellanstatliga organisationer, högre tullar mot billiga varor samt ett återinförande av dödsstraff är ytterligare åsikter på Front Nationals agenda. Partiet är mot all immigration och främst invandrande muslimer från mellan östern och nord- och väst Afrika. Le Pen och hans anhängare anser att andra högerpartier i Frankrike inte är sanna borgare utan att de är näst intill oskiljaktiga från den social-kommunistiska vänstern.

I DN:s nätupplaga från den 24 november står att Le Pen ligger rekord högt i opinionsmätningarna inför presidentvalet 2007. Mätningarna visar att väljarstödet har dubblats sedan januari detta år och är nu, när ett halvår återstår till valet, 17 procent. Vid valet 2002 var stödet 9 procent ett halvår innan. DN menar att det är situationen i förorterna som har gjort att stödet av Le Pens högerextremistparti ökat.

Stödet för nationalistiska partier ökar i de flesta länder i Europa. Vi, människor och medborgare, måste göra något innan det går för långt. Nationalism för mig är förknippat med främlingsfientlighet men jag skulle vilja förknippa det med Webers idé om önskan till gemenskap. Det är vad vi måste lära våra barn.

Var tar alla pojkar och flickor vägen
Under de senaste åren har antalet privata ungdomshem ökat markant. Varje år placeras cirka 20 000 barn i boenden utanför hemmet av olika anledningar och staten har ingen aning om var de hamnar.

Inga kommentarer: