fredag, november 24, 2006

Film är bäst på bio

Var på bio för ett tag sedan och såg filmen Babel. Regissören Alejandro González Iñárritu är inget annat än briljant. Jag har tidigare sett hans Älskade Hundar (Amores perros) vilket var en fruktansvärd men fångande film. En varning går till alla djurvänner, en hel del djurvåld är involverat. Just känsloströmmar är något Alejandro González Iñárritu är bra på. I biosalongens mörker fick min vän ta emot både förtvivlade hand kramningar och ilskna slag mot axeln. Däremellan kom anfall av hysteriskt skratt. Filmen har tre parallella historier som utspelar sig i olika delar av världen, Japan, Marocko och vid gränsen USA/Mexico. Titel, Babel, symboliserar de kommunikationssvårigheterna som finns mellan individerna i filmen både fysisk och psykisk.

Tillsammans med manusförfattaren Guillermo Arriga har Alejandro González Iñárritu även skapat 21 gram. De två tillsammans utgör en unik filmskapar duo som förmodligen kommer att upphöra då Arriga och Iñárritu är i tvist om auteuren.

Iñárritu brukar använda sig av skådespelaren Gael García Bernal vilket även ger en stor dos ögongodis mellan alla känslostormarna.

Så här är mitt helgråd: Gå och se Babel på bio. Själv ska jag jobba.

Inga kommentarer: